Vožnja z najbolj šik vlakom na svetu

Pred začetkom kratek uvod o tem, zakaj pišem o vlaku. Ne vem, če sem kdaj povedala, da gre za prevozno sredstvo, ki ga obožujem in na katerega imam res lepe spomine. Konec koncev sem na vlaku preživela dobrih 10 let življenja, ko sem neprestano potovala v Milano in tudi časi so bili povsem drugačni. Danes je zgodba ne le drugačna, temveč tudi zelo žalostna in vlak je, na tej poti, postal dokaj nadležen, bodisi zaradi slabega bontona ljudi, ki so na njem, bodisi zato, ker so povezave veliko slabše, cene pa vedno višje. Nazadnje pa sem potrebovala prevoz v Ljubljano in me je prešinilo, da bi z veseljem šla z vlakom, nakar sem ugotovila, da potuje celo večnost in bi v resnici potrebovala cel dan, da pridem z obale v prestolnico. Res škoda.

Foto: Belmond
Foto: Belmond
Foto: Belmond
Foto: Belmond

Ker seveda stric Google vedno ujame moje misli, so se mi začeli prikazovati vlaki po svetu in sem pomislila, da so mi bili filmi, ki so se dogajali na vlaku, po možnosti s kakšnim skrivnostnim umorom, vedno zelo všeč, zato je tudi nastal članek o vlaku, na katerega verjamem, da bi se prav vse vkrcale z največjim veseljem. Evo, vlak za nas. Njegove poti povezujejo italijanska mesta Benetke, Verono in Firence s Parizom, tukaj pa je še dodatna pot, ki povezuje Pariz in Dunaj. Gre torej za čudovita mesta, verjetno najlepša v Evropi, ki si zaslužijo prav tako čudovito potovanje in udobje, da v miru občuduješ naravo, v tišini in brez telefonov, poješ nekaj dobrega in se ti zdi, da se je čas ustavil.

Foto: Belmond
Foto: Belmond
Foto: Belmond
Foto: Belmond
Foto: Belmond

Potovanje je popolno razkošno doživetje, ki se zgodi na seriji 17 vagonov iz dvajsetih in tridesetih let prejšnjega stoletja. Gostje se vkrcajo na vlak tik pred večerjo, dobijo obrok s štirimi hodi, ki ga pripravlja kuhar Jean Imbert. Pijače po večerji postrežejo v baru Car ‘3674’, kjer igra pianist, ki z veseljem sprejme želje potnikov. Na voljo so zgodovinske kabine z dvema pogradoma pa razkošni apartmaji Grand z lastno kopalnico iz marmorja, 24-urno storitvijo strežaja in neomejeno količino šampanjca. (Venice Simplon-Orient-Express bo junija 2023 predstavil tudi nove apartmaje, ki jih je navdihnil art deco – vključujejo enako vrhunsko opremo kot Grand Suites, poleg tega pa še kimono in copate za domov.) In na krovu Venice Simplon-Orient-Expressa se lahko ponočnjaki, ki še niso pripravljeni sprejeti večernega konca, ustavijo na polnočnem zajtrku v Baru Car, s šampanjcem in dobrotami, kot so zvitki jastoga in klubski sendviči s tartufi.

Foto: Belmond
Foto: Belmond
Foto: Belmond

Zjutraj vam v kabino postrežejo kontinentalni zajtrk, ki mu sledi nekaj umirjenih ur opazovanja pokrajine, ki drvi mimo. Če niste dovolj jedli, vam pred izstopom iz vlaka postrežejo kosilo s tremi hodi. Cene za vožnje na beneškem Simplon-Orient-Expressu vlaku Belmond se začnejo od približno 3.400 $ na osebo za eno nočitev. Vem, nora cena, a sanjati ni greh, kajne?

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

4 komentarji
  1. Obožujem vožnjo z vlakom, a žal ne s SŽ. Kot si napisala rabiš celo večnost, da prideš do LJ, res te mine. In vedno (!) zamuja.
    Nazadnje sem se s super vlakom peljala poleti s Pariza v Strasbourg, noro hitro in udobno , malce višja cena, a se je splačalo.
    Poskusila bi pa tudi to, kar je opisano v članku, z veseljem.
    Ampak cena ?!?

    1. Eeee cena je takšna, da padeš dol 🙂 Amapk glej, sanjat ni greh, morda če greva skupaj nama dajo še popust 🙂

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.