Vrtnarjenje je odlična stvar za zdravje in dušo

Skrb za vrt pomaga pri preprečevanju tesnobe, izboljšuje razpoloženje in spodbuja socializacijo. Pozitivno vpliva tudi na zdravje srca in ožilja, saj spodbuja cirkulacijo in sintezo vitamina D. Vzdrževanje poskrbi, da nismo žalostni in je dobro za naše zdravje. Ni se treba ukvarjati z velikimi zelenimi površinami: zelenjavnim vrtom, parkom, morda z lepim lesenim gazebom, sadovnjakom. Tudi manjši projekti, kot so gredica, majhen navpičen zelenjavni vrt z aromami za uporabo v kuhinji ali okenska polica, preoblikovana v miniaturno, barvito in dišečo oazo, so povsem v redu. Pomembno je, da si zastavite cilj in mu nato sledite ter mu posvetite čas.  Nedavne raziskave na Japonskem so pokazale, kako skrb za rastlino v pisarni pomaga zmanjšati stres z znižanjem srčnega utripa.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Vrtnarjenje je kot nalašč tudi za preživljanje prostega časa z otroki, ki jih naučimo kaj koristnega, da o zadovoljstvu najmlajših ne govorimo, ko lahko okusijo, kar so vzgojili z lastnimi rokami. Vrtnarstvo ima lahko tudi družbeno funkcijo. V marsikateri bolnici v Evropi imajo bolniki vrtove in dokazano je, da ti delujejo terapevtsko, skupaj z zdravnikom, psihologom in psihiatrom. Zato je skrb za vrt prava rešitev za telesno zdravje in notranje počutje. S spodbujanjem koncentracije lahko prinese mir in spokojnost. Spodbujajo se čutila, vzporedno z gojenimi rastlinami pa rasteta potrpežljivost in samozavest. Dobro se je vsake toliko odklopiti in se potopiti v zelenje, da si povrneš dobro voljo in malo poskrbiš zase.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Še ena super stvar: ko skrbiš za vrt, ostaneš tukaj in zdaj, torej je to odlična vaja za čuječnost in za to, da ponovno najdemo ravnovesje. Seveda če fizično delamo, ker je vrt večji, je to tudi telovadba in lahko porabimo do 600 kalorij na uro.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

2 komentarja
  1. Draga Lorella, tudi jaz komaj cakam da posadim mojo visoko gredo, ki sem si jo umislila na terasi v bloku objem❤

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.