Zakaj je Finska najsrečnejša država na svetu

Znan je stavek finskega pesnika:

Kell’ onni on, se onnen kätkeköön.

V grobem prevodu to pomeni: “ne primerjaj in ne hvali se s svojo srečo”. Tisti, ki živijo na Finskem, si to resnično jemljejo k srcu, zlasti ko gre za materialne stvari in odkrito razkazovanje bogastva. Nekoč sem naletela na enega najbogatejših ljudi v državi. Sina je v vozičku peljal na tramvajsko postajo. Lahko bi kupil drag avto ali najel voznika, a se je odločil za javni prevoz. Ključ do sreče finskih državljanov je tudi simbiotični odnos z naravo, ki 100 % deluje proti stresu. Več narave pomeni manj anksioznosti, tako pač je. Na Finskem so zaposleni upravičeni do štirih tednov poletnih počitnic. Mnogi ta čas izkoristijo za to, da gredo na podeželje in se potopijo v naravo. Čim manj pripomočkov imajo na voljo (npr. elektriko ali tekočo vodo v hiši), tem bolje.

Pinterest

Zaupanje v druge

Kar odlikuje Fince, je občutek zaupanja, ki ga imajo do drugih. Med stopnjo zaupanja in stopnjo blaginje namreč obstaja zelo tesna povezava, kar potrjujejo tudi različne raziskave. Eksperiment, izveden leta 2022, je preizkusil poštenost državljanov tako, da so odvrgli 192 denarnic v 16 mestih po svetu. V Helsinkih so lastniku vrnili 11 od 12 denarnic. Finci si ponavadi zaupajo in cenijo poštenost. Če pozabite prenosni računalnik v knjižnici ali izgubite telefon na vlaku, ste lahko skoraj prepričani, da ga boste dobili nazaj. Otroci se iz šole domov pogosto vozijo z javnim avtobusom in se zunaj igrajo brez nadzora odraslih.

Obstaja tudi temna plat Finske

Ko že govorimo o Finski, pa je treba dodati, da ima ta država, ki velja za najsrečnejšo, zelo visoko stopnjo samomorov na leto, med najvišjimi na svetu. Resnično protislovje, ampak zakaj? Očitno sreča ni enakomerno porazdeljena in so najmlajši najbolj izpostavljeni depresiji in psihičnim težavam zaradi pomanjkanja socialnih stikov. Na to stisko vplivajo tudi daljša obdobja teme. Glede na študijo, izvedeno pred nekaj leti, približno 12 % Fincev trpi za sezonsko afektivno motnjo (SAD). Skratka, finska sreča skriva temno stran …

Pinterest
Pinterest
Pinterest

To je najboljša država na svetu za matere in otroke

Večina Fincev je svoje prve noči preživela v danes slavni kartonski škatli. Od leta 1938 država novopečenim materam podarja brezplačne praktične kartonske škatle z oblačili, rjuhami, plenicami, igrami in vzmetnico, ki jih pustijo v sami škatli, ki služi kot otroška posteljica. A ne gre samo za pomoč prvih dni. Celoten sistem je zasnovan tako, da ustreže materam, ki imajo na primer možnost ostati doma do otrokovega prvega leta. In ko morate potovati z otroškim vozičkom, večina mestnih avtobusov nove starše sprejme brezplačno.

Pinterest

Približno tri četrtine finskega ozemlja pokrivajo gozdovi. Predvsem pa na Finskem gozd pripada vsem in vsak lahko nabira in prinese domov gobe, sadje in zelišča. Načelo je zajeto v izrazu “jokamiehen oikeus” – kar pomeni “pravica vsakega človeka” – gre torej za pravico, da se lahko svobodno sprehajaš v naravi, kjer koli želiš. In Finec običajno hodi le 5-10 minut, da vstopi v gozd, ker so ti povsod.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

2 komentarja

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.