Zakaj je kultura oblačenja pomembna, sploh zdaj

Ko me kdo vpraša, zakaj je kultura oblačenja tako pomembna, pravzaprav ne vem, kje začeti. Ko pa kdo pripomni, da je moda le za površen fenomen sodobnega časa, obmolknem, ker se mi ne ljubi. In seveda dopuščam, da ima vsak svoje mnenje, ki ga nujno niti ne podpiram, a to ni pomembno. Najbrž vsi razumemo, da so se oblačila skozi čas zelo spremenila. Če so bila na začetku le sredstvo za to, da se zaščitimo pred vremenom, so postala danes pravi komunikativni in pomemben vir, ki je močan socialni kazalnik. Če drži, da obleka ne naredi človeka, je treba tudi priznati, da to, kar nosimo vsak dan, o nas pove ogromno in hkrati drugim posreduje impresivno količino informacij o naši osebnosti, slogu, razpoloženju in celo o našem socialnem, kulturnem in finančnem stanju.

Vir: Pinterest

Verjamem, da smo vsi socialna bitja in ne poznam nikogar, ki bi živel v jami. V tem primeru bi bil lahko cel dan odet v kožo medveda in bi bilo popolnoma vseeno. To se je na zemlji že zgodilo, a nekako imam občutek, da nismo več v tem obdobju. Kar doživljamo danes, je po svoje skrajno in se s tem tudi strinjam.

Po eni strani gledam na krizo, moralno, zdravstveno in ekonomsko, ki nas je doletela v zadnjih letih, kot na odlično priložnost, da stvari, vsaj malo, umirimo.

Manj nakupovanja, več pametnih kosov, manj histerije med popusti in več lepe, prijazne, umirjene mode. Celo takšne, ki bi jo lahko podedovale naše hčerke. Veste kaj najbolj pogrešam, pa ne le v modi, temveč v življenju nasploh? Gracioznost. V teh časih, jo prav težko najdem. Graciozne besede, graciozne ženske, graciozno obnašanje; v času, ko je vse javno, dovoljeno in opravičeno, bi najraje skrila glavo v pesek in se pretvarjala, da ne vidim. A kaj, ko čutim in voham z drugimi antenami, zato zame ni pomoči.

Vir: Pinterest

Tako kot naše telo in obraz tudi naša oblačila govorijo o nas. Poleg tega pomembno vplivajo na naše razpoloženje: če se v določeni obleki dobro počutimo, bomo tudi uspešnejši, saj je vse skupaj povezano s tem, koliko smo pravzaprav samozavestni. Nenazadnje naš način oblačenja, osebni slog in odnos z modnimi in estetskimi trendi zgodovinskega in kulturnega obdobja, v katerem živimo, zagotavljajo tistim, ki nas na subtilen način opazujejo, natančno podobo o nas in tako vplivajo celo na naše osebne odnose.

Vir: Pinterest

Naša oblačila se zato lahko hkrati izkažejo za močno prednost, zahvaljujoč kateri se pojavimo v množici in pokažemo svojo močno individualnost ali, nasprotno, način, da se v družbi skrijemo in postanemo uniformirani z ostalimi. Posebno elegantno ali lepo oblikovano obleko je mogoče uporabiti in izkoristiti, tudi v smislu, da o sebi podamo zelo natančno in premišljeno informacijo: kdo smo, kam gremo, kaj nam je všeč ter kakšne so naše želje. Zato se ne strinjam, ko nekdo pripomni, da je “le obleka” in še manj sem zadovoljna takrat, ko zaskrbljujoče preberem komentarje v smislu: “Kaj ima veze pogovor o modi, ko v Sloveniji nimamo niti za hrano”. In da, takih komentarjev ni malo, sploh na facebooku. Mar to pomeni, da moramo zaradi finančne stiske pozabiti na lepe stvari? Mar to pomeni, da ne smemo niti razmišljati o tem, da bomo morda poleti šli na dopust? In da je popolnoma normalno, če si želimo nov parfum?

Postavljanje vsega lepega in estetsko pomembnega v koš nepotrebnega je skrajno nevarno za naš um. Lahko si le predstavljam, kakšna oseba stoji za temi komentarji ter koliko je pravzaprav v stiski.

Vir: Pinterest

Seveda izbira oblačil ni edini odločilni dejavnik za zaznavanje človeka: celo govorica telesa, drža in način nošenja in razkazovanja oblačil se izkažejo za zelo močan komunikacijski kanal, ki nas povezuje s svetom. Če se torej vrnem na začetno vprašanje, zakaj je moda pravzaprav pomembna, lahko rečem, da je tesno povezana z žensko psihologijo. V kolikor nam je moda noro všeč, to veliko pove o nas; če o njej nočemo niti slišati, prav tako ogromno pove o tem, kdo in kje smo. Hkrati menim, da je vedno pravi trenutek za novo izbiro, ki je le naša in odvisna samo od nas. V eno ali drugo stran, sploh ni pomembno, bolj je pomembno to, da smo sami s seboj zadovoljni. In iskreno srečni.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

24 komentarjev
 1. Moda je minljiva, stil pa ostane in nas spremlja celo življenje. Stil je lahko manifestacija gracioznosti. Stil se da zgraditi, gracioznosti ne moreš. Ali jo imaš, ali je pa nimaš. In zadnje čase je to zelo redka lastnost. Na žalost.

  1. Ja, to o gracioznosti mi je zdaj dalo mislit…verjetno je res tako. Mora biti vsidrana globoko v tebi, drugače je vse zaman. Ostajam optimist in srčno upam, da bo bolje. Te objamem in hvala! xoxo

 2. Zadela si žebljico na glavico. In veš kaj me vsak dan preseneča? Ko se ljudem ne ljubi niti malo potruditi. Ko jim je vseeno, kako zgledajo. Ne razumem, res ne. Najbolj enostavno je nekaj navleči nase, da si komot, ampak tukaj se vse konča, samo komot si. Mi ni jasno, kako je to dovolj, sploh v teh časih, ko so oblačila tako poceni in ni potrebe zapraviti celega bogastva, če le ima človek malo okusa in vedno premalo denarja. 🙂 Ampak ja, smo si različni, žal je pa več teh drugih.

 3. Zelo dobro napisano. Ljudje so čisto pozabili na kulturo na vseh nivojih, na kulturo oblačenja, obnašanja, komunikacije…

  1. Ja, res potrebujemo malo več nežnosti in gracioznosti, kot si sama napisala na vseh področjih…moda je samo kapljica v morju. Maham in objem

 4. Pa še to. Upam, da te ne moti, da te tikam, sem približno enako stara in ko kaj napišem, se počutim tukaj, kot med prijateljicami, 🙂

  1. Ah, kaj me moti, saj sva stari dobrih 20 kajne? 🙂 Objem in hvala za ta občutek “med prijateljicami”, ker se tudi jaz tako počutim!

 5. Draga Lorella, se podpisem pod ta zapis. In lepo biti oblecen ni nujno veliko vlozenega denarja. S kulturo oblacenja izkazujemo spostovanje do drugih. Zal se tega veliko ljudi ne zaveda. Objem in pozdrav na obalo.❣

 6. Mene moda notranje izpolnjuje. Moda je kot umetniška slika, ob kateri se počutiš osvobojeno, prerojeno, …in še cel niz pozitivnih čustev bi lahko naštela. Ob lepih modnih utrinkih nisem več niti žejna, niti lačna!
  Hvala, draga Lorella, za vso prelepo hrano za dušo!

 7. Vam pošiljam en prijazen sobotni pozdrav. Lepo vas je gledat, poslušat in brat. Sem že priletna, okrogla in majhna pa za po vrhu z bolj skromno denarnico. Doma sem res najrajši v trenerki, ko pa grem po opravkih, pa se rada in tudi se, kar lepo oblečem. Nimam veliko oblačil, te ki jih imam, jih pa rada nosim,so mi ljuba. Tudi vaših nasvetov se držim, da niso oblačila prekratka ali predolga in bog ne daj, preozka. Ko sem bila mlajša, mi je bila ljuba črna barva, zdaj črno kombiniram z drugimi barvami in se mi zdi, da je tako prav. Tudi stari si lahko privoščimo svetle barve.
  Pa lep pozdrav prejmite od Zdenke

 8. Zelo cenim Vase navdusenje nad modo,rada citam Vase komentarje.Z vsem povedanim se popolnoma strinjam Srecno in srcno se naprej.Hvala za zapise Mojcs

 9. Zelo lepo napisano Lorella. Moram dodati da me moda in moji kosi poceni ali malo dražjih oblačil “držijo gor” ko imam slab dan ali če me čaka naporen, zahteven dan se lepo (meni posebno) oblečem in vam povem da lažje in bolj uspešno pridem čez dan. Saj kot je rekla Lorella, da lahko pridobimo na samozavesti z enostavnim trikom z nam lepim oblačilom. Priporočam.:-)
  XOXO
  Petra

 10. Kako dolgo že pogrešam izraz ”gracioznost” v tem našem zbezljanem svetu. Gracioznost rodi stil, trenutno stanje pa je daleč od obojega. Kroji, ki iznakazijo žensko postavo, pričeske, ki ne pristajajo obrazu, make-up, ki iznakazi obrazne atribute, vse to nas je pripeljalo daleč od gracilnega, stilnega.. Prav tako je vedno bolj izrazito dejstvo, kako moda (in njeni slogi z vsemi tendencami) vpliva tudi na obnašanje, držo, izraze, fotografije… to pa je družbo pripeljalo kar najdlje od vse gracilnosti, za katero so se borile in borili nekdanji modni guriji 20. stoletja.

 11. Jahh, je že res …eleganca, gracioznost… to so bili neki drugi časi v preteklosti. Če prideš v petah v trgovino, v lepem plašču, krilu te vsi čudno gledajo, žal prevladujejo po večini razvlečene bunde, omg. tudi trenerke!!!!. Tudi v službi je podobno, s tem da je tu je še ženska fovšija, če izstopaš iz povprečja. No mogoče Ljubljana še, periferija pa ne več. Škoda!
  Gledam detektivko Fisherjevo na Fox-u (da si spočijem oči) (malo za hec).

  Bodite dobro, Janja

  1. Ha ha, sem se prav nasmejala. Se strinjam, ampak…kaj nas briga? Mislim…moje mnenje je, da v kolikor se dobro počutiš v petah in lepi obleki je to super in v bistvu če strliš iz povprečja naj bi bilo dobro za druge. Če lahko premakneš kakšno mejo, draga Janja, ti jo kar premakni! Da bo čim manj trenirk in grdih bund. In če greva skupaj v trgovino me pokliči, dam pete še jaz 🙂 Objem!
   PS: Detektivka rula 🙂

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.