Imejmo čas zase in za stvari, ki nas osrečujejo

Moram reči, da obožujem december in vse to, kar prinaša. A da ne bo pomote, zame je tudi zelo stresen mesec, ker je ogromno dela, veliko načrtovanja, sestankov, prireditev, oddaj, slikanja, vmes še Sofiina šola in še kaj bi se našlo. A hkrati je vse to tudi izziv, da postavim meje, se res dobro organiziram, vidim in razumem, koliko zmorem, naredim selekcijo (pri ljudeh in pri situacijah, kar je res super), hkrati postanem še bolj hvaležna za vse proste trenutke, ki jih imam. A december so seveda tudi lučke, družinsko vzdušje, darila, prijatelji in družina, toplina, nekoliko več kav in končno bleščice! Lahko bi torej rekla, da je prav ravnovesje med čudovitim in stresnim, a kot vemo nam vesolje podari toliko izzivov, kolikor jih potrebujemo in da, na koncu tudi zmoremo.  

Foto: Zen za LifeclassZ majhnimi koraki do velikih sprememb v 2023
Foto: Zen za LifeclassZ majhnimi koraki do velikih sprememb v 2023
Foto: Zen za LifeclassZ majhnimi koraki do velikih sprememb v 2023

Ključnega pomena je imeti čas zase. V preteklosti tega nisem najbolje razumela, a verjamem, da gre za spoznanje, ki ga pridobiš v zrelem obdobju življenja, ko ti je popolnoma jasno, da je osebna sreča le v tvojih rokah in ko se postaviš na prvo mesto, ne pomeni, da si sebičen, temveč čustveno inteligenten. Da ne bo pomote: še vedno si vzamem veliko časa za potrebe drugih in ostaja družina na prvem mestu, a hkrati ne zanemarjam več svojih potreb. Grem v savno vsakič, ko je izvedljivo, ker so mi všeč spokojni, mirni ambienti sem popolnoma navdušena nad Savna Parkom v Lifeclassu (toplo pozdravim njhovo čudovito kampanjo – res na svojem mestu – “Z majhnimi koraki do velikih sprememb v 2023“) privoščim si kakšno dobro masažo telesa in obraza, telovadim vsak dan, sem čim več v naravi in skrbim za dušo. Sem udi gurmanka in rada jem dobro; veliko kuham doma in kuham zdravo, prav tako se vsakič znova veselim, ko obiščem Istrian Bistro za top večerjo z lokalnimi sestavinami ali Café Central z najbljšimi sladicami. 

Vse je povezano: telo, srce, um, duša in gre za kompleksen sistem, ki mora biti v ravnovesju.

Včasih se nam zdi to znanstvena fantastika, saj živimo res hitro in marsikdaj tudi površno, zato je ključnega pomena rutina, obredi. Preprosto si daš v glavo, da je vsak večer ob 19.00 čas za telovadbo, kopel, knjigo ali nekaj, kar te naredi srečno. Rutina je vse, ker je zelo povezana tudi z osebno disciplino, kar pomeni rast, na vseh področjih.

Foto: Zen za LifeclassZ majhnimi koraki do velikih sprememb v 2023
Foto: Zen za LifeclassZ majhnimi koraki do velikih sprememb v 2023
Foto: Zen za LifeclassZ majhnimi koraki do velikih sprememb v 2023

Kaj bi si želela za 2023?

V sebi še več selekcije. Včasih sem resnično preveč razpršena, a zdaj zelo dobro vem in razumem, katere stvari me dejansko osrečujejo. Moram reči, da z leti potrebujem vse več miru in samote zato, da ostanem v polju dobre energije. Gre prav za ravnovesje, ki ga moram nujno imeti v sebi zato, da potem dobro delujem. V okolici pa bi si želela več strpnosti, manj opravljanja, več čustvene inteligence, manj zavisti.

Ljudje bi morali razumeti, da ima prav vsak izmed nas dobre in slabe trenutke, življenje je gugalnica, enkrat si na vrhu in drugič zelo na dnu. Važno je, da se potem pobereš in greš naprej.

Nasplošno je tako, da si vzamemo premalo časa za drobne stvari, deloma tudi zato, ker je še vedno prisoten občutek krivde, sploh pri ženskah. Če greš na masažo in med obredom razmišljaš, kako moraš potem teči v šolo po otroke, čistiti kuhinjo in skuhati, kosilo, je nesmiselno. Zanimivo, ker na nas tudi družba skozi pritiska, zato je samoumevno, da si skozi v akciji in si privoščiš kakšno sprostitev le takrat, ko si na dopustu, kar je seveda premalo. Dejansko bi moral biti ta čas zase samouven, pa ni; največkrat je tako, da se moramo le odločit. Ko postaviš sebe na prvo mesto moraš biti pripravljen na kakšen komentar, tudi v krogu domačih, ki ga nujno preslišiš, na občutek krivde, ki ga brez slabe vesti prezreš in na to, da se moraš navadit. Proces traja kar nekaj časa, saj imamo vsi vzorce iz preteklosti in sploh naše mame ali babice gotovo niso postavile sebe na prvo mesto, ampak moramo tudi razumet, da so bili časi povsem drugačni. Danes imamo ženske res preveč različnih vlog in je utopija biti brezhibna povsod.

Nujno potrebujemo pavzo, da zadihamo, uživamo in se ponovno napolnimo z energijo.

In še nekaj mora biti jasno: če skozi garamo, brez premora, se na koncu zlomimo. Torej preventiva je v tem smislu res ključna.    

Foto: Zen za LifeclassZ majhnimi koraki do velikih sprememb v 2023
Foto: Zen za LifeclassZ majhnimi koraki do velikih sprememb v 2023
Foto: Zen za LifeclassZ majhnimi koraki do velikih sprememb v 2023

V 2023 bomo nedvomno naredili veliko premikov in korakov

Kot psihologinja bi rekla, da na prvem mestu pazitmo na besede, ki jih uporabljamo: dolgo ostanejo v zraku in imajo vedno svoje posledice. Na drugem imejmo imejmo več časa zase in za stvari, ki so za dušo, razumimo, da smo brez njih le oklep brez življenja. Ne pozabimo na zavedanje, da obstaja razlika med živeti in životariti: ker smo na zemlji res malo časa, je kar dobro, da postanemo najboljša verzija sebe. In nenazadnje pomagajmo sočloveku in tukaj ne mislim le na materialne stvari, včasih dobra beseda naredi veliko več ali preprosto to, da ga vprašaš “kako si?” in te potem tudi srčno zanima odgovor. Nasploh vidim, da ljudje zelo malo poslušajo in slišijo, smo neprestano v vibraciji Jaz Jaz Jaz, prava vibracija pa bi bila Mi Mi Mi. Majhni koraki, za velike spremembe.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

5 komentarjev
  1. Čudovite fotografije…imam eno modno vprašanje…v Lifeclass bomo silvestrovali in bi rabila kakšen nasvet, kaj obleči…hvala in lep pozdrav… Anka

    1. Draga Anka, ambient je res zelo eleganten, zato lahko stavite prav na večerno, dolgo obleko. Če ste za bolj neformalno, potem bo tudi koktajl obleka ok ali zameten kostim. Spodaj nekaj svetlega, morda svilenega, bluza s pentljo ali kaj romantičnega. Tudi mala crna z biseri, za večno klasiko, je ok 🙂 imejte se skrajno lepo!!!❤

      1. Draga Lorella, hvala za odgovor. Žametnega kostima nimam, imam pa zeleno žametno obleko iz lanske zimske kolekcije Luisa Spagnoli, rokavi so rahlo prosojni, Za božič bomo doma, oblekla bom JCrew kavbojke in kakšno lepo pletenino, spodaj pa svilen rdeč top, na mizi bo prt z zvončki, ki ga je pred več kot 40 leti izvezla moja pokojna mamica in seveda bom gledala oddajo. Lepe praznike in objem❤

Leave a Reply

Your email address will not be published.