Kako barve vplivajo na naše počutje in kakšno barvo izbrati

Mislim, da je naše življenje vedno v barvah, ne glede na to, v kakšni fazi življenja smo. Barve so del našega vsakdana in nas spremljajo povsod; najdemo jih doma, v naravi, na sebi in mnogokrat tudi v sebi. Pa vendar vse nismo za vse barve in najbrž je tudi tako, da smo v določenem obdobju bolj za črno, potem nanjo pozabimo in izberemo belo, nakar se spet premislimo in hop, tukaj je roza. Po drugi strani smo nekatere ženske zelo zveste določenim barvam; če pogledam sebe, lahko samo rečem, da sem zaljubljena v pastele od rojstva in tako kot ne menjam pričeske, tudi barve ostajajo povsem iste.

Vir: Pinterest

Barve so torej pomembne, vplivajo na naše počutje in veliko povedo o nas, predvsem pa svetu podajo zelo jasno sporočilo o našem notranjem stanju. Zato pozorno izberite barve oblačil in tudi barve pohištva ter zidov doma.

Vir: Pinterest

Črna barva

Je barva zaščite in barva, ki zna delovati kot oklep. Barva zelo nežnih duš, v nasprotju s tem, kar lahko mislimo takrat, ko zagledamo osebo, ki je v črni barvi od glave do pete. V bistvu je barva, ki zna dobro zaščititi pred zunanjim svetu, a pozor, če ste vedno v črni, lahko tudi tvegate, da nihče ne pride do vas in vsak človek, v svoji duši, si prav gotovo želi tudi prijaznosti in naklonjenosti sočloveka. Je barva, ki absorbira negativno energijo, zato nas ščiti pred negativnimi stvarmi, je pa tudi barva, ki lahko odraža željo po tem, da se pred svetom skrijemo, ker sami sebi nismo všeč. Zanimivo, da uspešne ženske mnogokrat izberejo črno, saj tako dajejo vtis elegance, sofisticiranosti in zaupanja; vprašanje, kaj je pod površino. Za interier je primerna v smislu dodatkov in v kombinaciji z belo, sploh za ljubitelje modernega sloga.

Vir: Pinterest

Bela barva

Čista, nedolžna, zelo pomirjujoča in prva asociacija je najbrž bel list papirja, zato za belo barvo lahko rečemo, da je tudi barva novih začetkov. Za ženske, ki ne želijo preveč tvegati, se jo da lepo dopolniti z modnimi dodatki, ki pa so lahko zelo opazni. Denimo rdeči čevlji ali torbica z živalskim potiskom. Bela je tudi barva naših domov, a pozor, saj lahko deluje dokaj sterilna, zato jo le popestrite s kakšnim živahnim kosom pohištva. Včasih so dovolj blazine, zavese ali preproge v drugi barvi.

Roza barva

Barva ljubezni in nežnosti, zelo pomirja in je pozitivna, je barva zaupanja. Običajno je barva za nežne ljudi, ki zelo sočustvujejo s svetom, je pa barva, ki jo moraš nedvomno čutiti, da se zanjo tudi odločiš. Roza je značilna za pomlad in poletje, izredno lepa je na zagoreli koži in tudi doma ustvari občutek romantike in topline. Roza zidovi niso primerni le za otroško sobo, temveč tudi za našo spalnico. In seveda se lahko poigrate z roza dodatki, kot so cvetje, vaze, preproge, prti in še in še.

Vir: Pinterest

Rumena barva

Rumena kakor sonce, to je naša prva asociacija. Rumena je topla in živahna, pojem energije in živahnosti. Je barva, ki jo povezujemo z inteligenco, veseljem in optimizmom. Rekla bi, da je zelo primerna za te čase in je seveda odlična v kombinaciji z zlatim nakitom, ki jo zelo poživi. Rumena doma je zelo primerna za majhne prostore, ker jih optično poveča, vendar ne sem biti preveč živa, in pa za prostore brez oken, saj ustvarja občutek svetlobe. Dodajte še nekaj ogledal in ste na konju.

Vir: Pinterest

Rdeča barva

Barva ognja, strasti, krvi, izraža moč in zna biti zelo zahtevna. Mnogokrat je barva žensk, ki so zelo odločne in dobre vedo, kaj želijo. Ni najbolj priporočljiva za sestanke, ko vemo, da se bomo soočali tudi z drugimi ljudmi. Njeno sporočilo zna biti tudi narobe sprejeto, zato se za sestanke raje odločite za nevtralne barve. Doma je lahko barva dodatkov, kot so vaze, luči, blazine, vendar ne stavite na velike površine, ker rdeča tudi črpa energijo in ni primerna za prostore, kjer običajno počivate ali potrebujete koncentracijo.

Vir: Pinterest

Vijolična barva

Je mešanica rdeče in modre, ima pa pomirjujoč vpliv. Za nekatere je barva umetnikov, saj je barva ustvarjalnosti, intuitivnosti in navdihov. Je idealna barva takrat, ko denimo rišete ali pišete, ko ustvarjate stvari, ki so povezane z vašim srcem in umom. Letos je zelo v modi, sploh glicinija, torej svetlo vijola. In to je tudi barva za interier, v smislu dodatkov in tudi zidov. Glicinija je denimo lepa za otoško sobo, če imate punčko, in tudi za spalnico, če uspete prepričati moža.

Vir: Pinterest

Modra barva

Je vsekakor najbolj sproščujoča, čustvena, spokojna, je pa lahko tudi hladna, odvisno od odtenka. Je barva, ki jo v tem trenutku zelo potrebujemo, saj nas asociira na dopust, prosti čas, morje in nebo. Na nekaj zelo lepega, ki v nas vzbuja občutek miru, zaupanja, prilagodljivosti in prijateljstva. Doma je čudovita v spalnici, saj je to prostor, v katerem počivamo, če pa vam je stil Provanse blizu, potem je modra idealna povsod, tudi v kuhinji in vedno v kombinaciji z beli.

Vir: Pinterest

Zelena barva

Je barva upanja. Verde speranza, pravijo Italijani. In res je, zelena zelo pomirja in poskrbi za notranje ravnovesje. Lahko si jo omislite tudi v manjši količini, denimo kot modni dodatek: ruta ali pas sta idealna izbira. Seveda je več odtenkov zelene in tista, ki jo lahko sedaj najbolj nosimo, je vojaško zelena, ki je torej malo bolj umirjena, ali pa živo zelena za tiste, ki jo začutijo za svojo. V notranjem prostoru pomirja, a mora biti nujno pomešana z belo, mila in pastelna. Če ste za živo zeleno, potem je najbolje, da se odločite za majhne dodatke. Denimo bele stene in zelena preproga, vaza, blazine … To so dobre kombinacije.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

2 komentarja

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.