Nove priložnosti v našem življenju

Pred kratkim sem gledala sliko Evrope zdaj in pred enim mesecem. Primerjava je bila osupljiva; kar je bilo prej nasičeno z vsem in zelo onesnaženo, se je v enem mesecu skoraj popolnoma očistilo. Iz Rima poročajo, da so race našle novi dom v Fontani di Trevi, v Cagliariju ponovno plavajo delfini, v centru Sassarija se sprehajajo divji prašiči, saj vedo, da jih nihče ne bo motil. V beneški laguni je voda po stotih letih ponovno jasna, tako jasna, da prebivalci sploh ne pomnijo, kdaj so zadnjič tako dobro videli dno. In ob obali najdemo račja jajca, medtem ko labodi plavajo pod mostovi. Tudi to je posledica korona virusa.

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen

Naše naravno življenje je že dolgo, predolgo, postavljeno na glavo. V prostem času gremo v nakupovalni center in popolnoma zadeti od luči in glasbe kupimo nekaj zato, ker “nekaj” pač potrebujemo. Ko sem se včeraj pogovarjala s svojo devetletno punčko o tem, kar doživljamo danes, mi je suvereno rekla: “Mami, niti ni tako slabo. V bistvu je prav dobro, da skozi ne razmišljam o trgovinah in o tem, kaj je novega v Zari,” In tako mi je zaprla usta. V njej vidim zrcalo sebe in neskončno srečna sem, ko zagledam naravo, ki svoje avtohtone stvari postavi na svoje mesto. Prav tako me naredi srečno sprehod po neznanem, ko z nahrbtniki, odejami in sendviči paradiramo po gozdu, najdemo kotiček in se tam namestimo za celo popoldne. Kaj pa vem, v tem življenju je le nekaj lepega.

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen

A da ne bo pomote, ne mislite, da se te dni super zabavam in nič ne delam. Za vikend sem bila tri dni doma s tako močno migreno, da so okoli meni že sumili, da imam znake virusa. A je bila le migrena, tista moja zlobna migrena, ki me redno opomni, da je vsega preveč, da moram ugasniti telefon in televizijo ter odklopiti tudi druge. Ni enostavno, ko ti povsod servirajo samo slabe novice in potem še kdo pripomni, da v teh časih ne moremo govoriti o modi ali lepoti, saj ljudje ne vedo, ali bodo še imeli službo. Kaj pa vem, moje razmišljanje je drugačno, prej bi rekla, da prav v teh časih potrebujemo lepe stvari in beg od vsega. Potrebujemo sanje in svet, ki je brez težav. Drugače lahko samo gledamo poročila in štejemo nove žrtve, čez dva meseca pa vsi v Polje ali Idrijo, odvisno, kje je bližje.

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen

Ko se sprehajamo pod brezhibnimi krošnjami, dobi življenje drugo dimenzijo. Ušesa so bolj pozorna, zaznamo drugačne vonjave, oči vidijo toliko odtenkov zelene, da je že skoraj neverjetno. In vse to je bilo vedno okoli nas, a kaj ko ni bilo časa, volje ali motivacije, da bi prišli do teh kotičkov. Zdi se mi, da je Slovenija tako lepa in zelena, da lahko povsod najdemo kanček gozda samo za nas. Kar je dobro v času, ko so nekateri zaprti v bloku in drugega življenja ne poznajo. Ko sem v naravi, imam vedno občutek, da vse živali živijo v skupnosti in vsak ve, kaj dela drugi ter si na nek način celo pomagajo. Tako je bilo včasih življenje tudi pri ljudeh, tehnologija nam je olajšala mnogo stvari, a je hkrati prinesla tudi samoto. In danes smo zelo sami. Ta trimetrska distanca je nekaj, kar smo v resnici ves čas imeli, le da je ni nihče tako točno opredelil. No, zdaj jo imamo tudi na papirju.

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen

Življenje ima mnogo senc. Nekatere so tako dolge in globoke, da jih je težko razumeti. Druge so del našega vsakdana in jih zato niti ne zaznamo več. Ko bo vse to mimo, se bomo počutili, kot bi z nas končno odstranili nahrbtnik s kamni in težko deko, smrdečo, prašno, staro, ki smo jo sami tkali leta in leta. Imeli bomo novo priložnost in tudi sebe videli v drugačni luči. Srčno upam, da nam bo to tudi koristilo.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

12 komentarjev
 1. Zelo lepo napisano. Jaz sploh ne morem več gledati teh informativnih oddaj. Še dobro , da imamo vas , ki nam vsak dan objavljate lepe slike, misli , nasvete.Lep pozdrav, Sabina

 2. Ze dva tedna “spricam” poslusanje informativnih oddaj na dve uri. In tesnobe cudezno ni vec. Tvoji zapisi nam bozajo duso, tudi z modo. Pa saj vsega nam ni treba imeti doma. Je pa lepo gledati, enako kot izlozbe v mestu. Za gledanje in pasenje duse ne potrebujemo denarja, samo oci in srce. Seveda, ce nas to osrecuje.
  V teh dneh si zelim pogledati kaksen klasicen film, ko se bom spet lahlo nafilala z zensko energijo. Zelo lep film v vec delih je Luisa Spagnoli ali pa kaksen star in dober film, kjer igra elegantna Audey Hepburn. Predlogi dobrodosli:-)

  1. Se popolnoma strinjam, draga Natasa. Na dolgi rok postane ponavljanje novic zelo moteče in potem se že sprašuješ, če si morda kdo želi, da smo skozi v depresiji ali kako je s tem. Zdaj je treba postaviti piko in začeti znova. Mislim, da smo razumeli lekcijo, hkrati sem tudi prepričana, da je v tem oceanu slabega veliko lepih novic, ki pa ne pridejo do nas, ker nam jih ne povedo. Čudaška situacija. A saj bo, kajne? Objem xoxo

 3. Se strinjam z napisanim, v tem norem času še bolj potrebujemo lepe stvari, ki nas razvedrijo in nam pobožajo dušo. Neskončno sem v teh dneh hvaležna za tako lepo vreme, za najlepšo možno pomlad v živahnih barvah, pravi balzam za dušo in srce! Sprehodi po čudoviti naravi vračajo vero in upanje, da bo tudi ta nori čas minil in nam vrnil življenje. Srečno vsem in lepe praznike.

 4. Lorella, hvala za tale zapis. Tako, kot je svet ustavil virus, nas, ki poznamo migrene, občasno ustavi ta. In vedno je za tem svet lepši, pa naj si bo zaradi zavedanja, kako lepo je, ko nič ne boli, ali pa zaradi katarze, ki jo prinese nečimern napad. Vesele praznike in še naprej cvetočo in sončno pomlad želim, Nina.

 5. Zemlja pleše in se spreminja, ljudje pa tudi in s tem tudi novice, ki včasih negativno vplivajo na nas.
  Mislim, da bo vse dobro in da si naredimo vsak dan lep. Tudi sama sem prekinila z novicami in jih spremljam samo platonsko.
  Raje se zazrem v cvetoč travnik, bujna drevesa, ki so že vsa zelena in uživam v naravi.
  Stikalo moramo preprosto izklopiti in se na užiti lepote okolja v družbi domačih.
  Lepe praznike in obilo dobrega, vsem bralkam in ustvarjalkam

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.