O tem, kako je dobro ljubiti sebe

Razmišljala sem o tem, da imam v življenju prav veliko ritualov. Nekateri so nekoliko novejši, a drugi imajo že pravo, zavidljivo zgodovino, zato lahko rečem, da brez njih sploh ne znam. Všeč so mi zato, ker me vsak dan znova spominjajo na pomembne stvari in mi dajejo občutek stabilnosti in kontinuitete. In še ena stvar je še kako pomembna: s pomočjo ritualov premagamo trenutke stresa in prevzamemo vajeti svojega življenja, saj se lažje soočamo z nenačrtovanimi situacijami. Prepričana sem, da ima prav vsaka izmed nas te boje sredi oceana nepričakovanega, ki nam dajejo zaupanje vase, pomirjajo naše tesnobe in, zakaj ne, nam dajejo tudi varnost, za katero smo morda mislili, da je izgubljena.

Foto: Zen za Aperitivo Rosato
Foto: Zen za Aperitivo Rosato

Pomen in učinkovitost rituala je torej dokazan, vseeno pa me ne čudi, da je vir nenehnih raziskav. Ritual, njegova priprava, praznovanje, vse to predstavlja priložnost, da ponovno vzpostavimo stik s samim seboj, da ponovno pridobimo najdragocenejšo stvar, ki jo pravzaprav imamo: čas. Pišem o tem zato, ker sem na “stara”, no, “zrela” leta ugotovila, da so vikendi sveti in da prav potrebujem nekaj dni le zase. Seveda je zdaj vse skupaj možno tudi zato, ker je moja mala Sofia večja, posledično se je prav magično našel čas za branje, sprehode, gledanje filma, pogovore in še kaj bi se našlo.

Foto: Zen za Aperitivo Rosato
Foto: Zen za Aperitivo Rosato

To je moj način, da se vsaj enkrat na teden zahvalim življenju in prav naglas si rečem: “Hvala, za vse, kar imam, in pridna, za vse, kar si naredila.” Nečimrnost? Absolutno ne. Občutek krivde, ker se postavim na prvo mesto? Niti slučajno. Prej bi rekla, da je to čudovit trening, po katerem se počutim bolje in tudi veliko bolj srečno. In ni tako, da mi sreča manjka, daleč od tega, a trenutki zdrave samote in tišine ti omogočajo, da najdeš notranjo pot in ji tudi slediš. To je tista pot, ki nikoli ne zgreši, nikoli ni preveč vijugasta ali naporna, saj vsak znova pelje do srca.

Foto: Zen za Aperitivo Rosato
Foto: Zen za Aperitivo Rosato

Morda bi lahko vse skupaj strnila tako:

  • Ljubi sebe in dobro izberi ljudi, ki so del tvojega življenja. Jasno je, da vsak pač ne more biti in, resnici na ljubo, niti ni dovolj prostora za vse. Zato se mi zdi zelo pomembno, da izberemo pametno in z dušo, raje manj kot več, in se potem s tem svetom, ki ga sestavljajo ljudje, dogodki in situacije, tudi ukvarjamo.
  • Začuti sebe. Če smo dovolj pozorne, je gotovo tako, da nam telo neprestano pošilja signale in jasno pove, kaj je za nas in kaj ni. Zelo enostavna vaja je, da se postavimo pred ogledalo in se vprašamo: Kako si? Kakšen je bil tvoj dan? Kako se počutiš? Preprosta vprašanja, ki jih običajno postavljamo drugim, a tu in tam je kar dobro, če so namenjena sebi.
  • Poslušajte se. Zanimivo, kako znamo poslušati vse močne nasvete in smo prepričani, da nam bodo pomagali tudi ljudje, ki jih v resnici ne poznamo. Sebe pa ne poslušamo, pravzaprav nas niti ne zanima, kakšno je morebitno mnenje naše duše. In verjemite, da slednja zna govoriti zelo naglas.
  • Dovolite si ljubezen. Kako lepa beseda, ljubezen, ki pa ima res širok pomen. Ljubezen do sebe, družine, prijateljev, službe, otrok, prostega časa, hobijev. Ljubezen ima od nekdaj veliko odtenkov, a vseeno bi rekla, da je najbolj bleščeča in koristna ljubezen, ki jo gojimo do sebe. Tu in tam se le vprašajte, ali je te dovolj.
Foto: Zen za Aperitivo Rosato
Foto: Zen za Aperitivo Rosato

Drage moje, imejte čudovit vikend. Poskusite ujeti vsaj nekaj odtenkov, ki nam jih ponuja jesen, saj je v vsaki barvi sporočilo, modrost, znanje, ki samo čaka na to, da ga ujamete.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.