V objemu kašmirja – mehkeje ne gre

Obožujemo ga vse, ker je mehak, prestižen, topel in noro romantičen. Zahteva pa tudi svojo ceno in pravijo, da je večen. Vem, se mucka, ga operemo na roke, ga potem vodoravno položimo, da se posuši in še kaj bi se našlo. Kašmir je kot otrok, ki zahteva veliko pozornosti, strpnosti in čuvanja, vendar zna podariti neskončne trenutke sreče in ljubezni.

Lastnosti

Kašmir je tako priljubljen z razlogom. Poleg tega, da res lepo greje, je zelo lahkoten. Je tako zelo mehek, da se izjemno lepo prileže in ovije po telesu, hkrati pa pusti, da telo diha, regulira temperaturo, zaradi česar se v njem tudi ne potimo.

Nega

Pri negi kašmirju velja: manj je več. To pomeni: prati samo, če je res nujno. Namesto pranja kose iz kašmirja raje samo prezračimo. V kemično čistilnico naj gredo samo v zelo nujnih primerih. Po približno vsakem četrtem nošenju se lahko malo pozna pri tkanini; zato takrat raje operimo v stroju kot na roke, najbolje v vrečki pri 30 stopinjah z najmanj obrati. Nikakor ne dodajamo mehčalca. Sušimo v ležečem položaju.

V omari

Z likanjem kosi iz kašmirja lahko izgubijo obliko. Raje lepo zložimo in pospravimo nekoliko bolj zračno. Da preprečimo molje, shranimo na temnem in hladnem z veliko vrečkami s sivko. Poznavalec Michael dal Grande svetuje: Spomladi damo vse kose iz kašmirja v vrečke za perilo. Andrea Karg, ustanovitelj kašmir znamke Allude, svetuje: Če vseeno pridejo molji, damo kašmir takoj v zmrzovalnik, da odmrejo.

Piling

Povsod, kjer pride do trenja, se niti »zmuckajo« in nastanejo majhni vozlički. Pri manj kvalitetnem kašmirju se to dogaja bolj pogosto. Takrat naredimo piling; nikoli s krtačo, ampak samo nežno s posebnim brivnikom za pletenine, glavnikom za kašmir ali pa v nujnih primerih z lepilnim trakom.

Vir: Pinterest

Luksuz

Kašmir ni enak kašmirju. Obstaja približno 20 vrst koz z različno kvaliteto kožuha. Bolj tanek (cca. 15 mikronov – 1 mikron = 0,001 milimeter) in daljši kašmir (cca. 40 mm) je najdražji. Kožuh belih koz se imenuje tudi »belo zlato«. Kako prepoznamo dober kašmir? V nasprotju s tem, ki nam ga ponuja masovna produkcija, je dober kašmir šele kasneje bolj mehek in na začetku bolj trd, tako Michael dal Grande. 

Boom

Včasih je bil kašmir zgolj v kakšnem posebnem puloverju ali rokavicah. Zdaj so iz te kakovostne volne razvili univerzalen patent, ki se uporablja tudi v trenirkah ali celo otroških oblačilih. Zato ni čudno, da tudi velike modne industrije ponujajo kašmir. Poleg tega je nastalo kar nekaj znamk, specializiranih samo za kašmir: ftc, Gobi Cashmere, Repeat ali From Future.

Vir: Getty

Izvor

Kašmirske koze živijo v visokoležečih predelih v Mongoliji, Iranu, na Kitajskem, v Pakistanu, Afganistanu in Nepalu – torej v deželah, kjer se na višini 5000 metrov temperature pozimi spustijo tudi do -40 stopinj celzija, poletja pa so vroča, ampak hladna. Ta spodnji, zelo mehak podkožuh kašmirskih koz je posledica takega podnebja. Enkrat na leto spomladi koze izgubijo svojo dlako, ampak le približno 150 gramov. Za en pulover iz čistega kašmirja potrebujemo trikrat toliko. In tukaj odloča cena: en kilogram surovega kašmirja stane od 50 do 200 dolarjev. Na leto se pridobi tudi do 8000 ton kašmirja. Še vedno ne dovolj, da bi pokrili naraščajoče zanimanje za to prestižno volno.

Avtentičnost

V Nemčiji morda pulover vsebovati najmanj 85 % kašmirja, da se ga lahko proda kot produkt iz kašmirja. So pa tudi deklarirani kosi iz kašmirja, ki vsebujejo samo 3 ali 5 % tega. Ponaredki so v glavnem iz volne alpaka in podobnih voln, ki so kemično obdelane s silikonom, da delujejo bolj mehko. Včasih gre za tudi popolnoma umetna vlakna, opozarjajo strokovnjaki. Po podatkih Leibniz-Instituta za interaktivne materiale (DWI) je četrtina kašmirja napačno/nepravilno deklarirana.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Trajnost in fair trade

Re.verso je v Italiji proizvajalec kašmirja, ki ga uporablja tudi Stella McCartney. Global Organic Textile Standard (GOTS) predstavlja standard za obdelavo tekstilov iz certificirano bioloških naravnih vlaken. Še bolj natančen je novi Good Cashmere Standard iz leta 2019, ki ga upoštevajo tudi velike znamke, kot so Cos, H&M, Madeleine ali Peter Hahn. Certifikat zahteva etično rejo kašmirskih koz, zaščito okolja in fair trade pogoje za kmete in delavce. 

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

2 komentarja
  1. Obozujem toploto kasmirja. Imam Burberry šal iz 100% kašmirja in moram reči da je vedno enak, niti ene mucke. Medtem ko se je možev pulover iz kašmirja ze pri prvem nosenju zmuckal. Zelo odvisno od kvalitete, ki jo tudi seveda placas. Pa verjamem, da tkanina za sal ne more biti enaka tkanini za puloverje, tako da ne vem ali je mozno dobiti pulover, da se ne bi muckal. Kaksne izkusnje?

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.