V tišini najdemo sebe in mnogokrat tudi druge

Ste se kdaj vprašale, kaj je čustvena inteligenca in kako vpliva na naše vsakdanje življenje? Morda dajemo preveč pomena razumu in uporabi logike, premalo pa čustvom. Brez dvoma so čustva ključnega pomena za naš razvoj. Poleg ustvarjanja celotne miselne strukture lahko čustvena inteligenca tvori resnične vzorce vedenja, ki lahko opredelijo način delovanja osebe.

Foto: Zen za Harvey Norman

Če se strogo sklicujemo na definicijo čustvene inteligence, moramo omeniti Mayerja, ki je prvi izvedel študije na to temo. Mayer opredeljuje čustveno inteligenco kot človekovo sposobnost zaznavanja, razumevanja in uravnavanja lastnih čustev in čustev tistih okoli nas. To povzroči intelektualno in čustveno rast, ki je koristna za preoblikovanje našega vedenja in naših misli.

Največje odkritje moje generacije je, da lahko ljudje spremenijo svoje življenje s spreminjanjem duševnih navad

Če razmišljamo o moči čustev kot generatorjev sprememb, saj ta neposredno vplivajo na vedenje in razmišljanje, je očitno, da igrajo temeljno vlogo pri oblikovanju osebnosti. Nekateri pravijo, da je pri tej “inteligenci srca” tako, da jo imaš ali pač nimaš, a osebno mislim, da na tem področju lahko naredimo veliko, če se nam seveda ljubi, predvsem pa če želimo razumeti, da je kar dobro, če tu in tam pomislimo na to, da se vse ne vrti okoli nas. Ne v smislu, da sebe ne bi dali na prvo mesto, prej v smislu, da je včasih zelo dobro poslušati in dejansko tudi slišati ter malo ali nič govoriti. V tišini najdemo sebe in mnogokrat tudi druge.

Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman

Ko sem pred mnogimi leti študirala psihologijo in emocije, sem naletela tudi na Daniela Golemana, ki je o čustveni inteligenci povedal nekaj zelo zanimivega:

Resnično sočutje ni samo čutiti bolečino druge osebe, temveč tudi začutiti motivacijo, da jo odpravimo.

Če torej znamo svetovati drugim, zakaj tudi sami ne bi sledili tem nasvetom? Zelo pomemben del čustvene inteligence je v tem, kako dajati zgled. Če verjamete, da je nekaj dobro za druge, bo verjetno dobro tudi za vas. Pomemben aspekt čustvene inteligence je, da vam omogoča, da se zavedate sebe, hkrati pa zaznate tiste, ki so del vašega sveta, jih ne pohodite, spoštujete njihov osebni prostor in, v kolikor je možno, jim tudi pomagate.

Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman

O tem pišem zgolj iz enega razloga: živim v svetu, ki je poln šuma in prevečkrat je tako, da me ta šum želi prepričati, kako je v resnici melodija. Zato se znam tudi sama izgubiti v morju besed, megli obljub, dežju pogledov in ljudi, ki povzročajo hrup in mi prav nič ne dajo. Nakar pomislim, da sem na zemlji za zelo kratek čas in če pogledam na prejšnji dve leti, imam celo občutek, da mi ju je kdo vzel, brez dovoljenja, kar tako, virus gor ali dol. Iz žepa potegnem svojo čarobno palčico in hop, ustavim svet, s šumom vred. V tišini postanejo stvari kristalno jasne in prav v tišini lahko zaznam lepoto ki me obkroža. Lepoto narave, mojega stanovanja, dišečega šopka rož ali vode v kadi, ki je rahlo roza obarvana. Vse to me zna pomiriti in, vsakič znova, pokazati pot.

Foto: Zen za Harvey Norman

Na zrela leta sem se naučila izbrati s pogumom in inteligenco srca, dati na stran odvečno in nepotrebno ter se ne bati prostorov brez zvoka ali ljudi, ki zelo malo govorijo. Pravzaprav bi celo lahko rekla, da so ti pravi balzam za dušo.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

6 komentarjev
  1. Hvala za tako lep zapis, draga Lorella! Se popolnoma strinjam z vsem. Premalokrat razmišljamo o tem, oziroma čustvom ne posvečamo posebne pozornosti, pa vendar z njimi gradimo svoj svet. <3

  2. Pozdravljena,

    Tudi meni so pri srcu vase misli, besede in zapisi. Ker nas je vec, ki delimo podobno razmisljanje, sem se spomnila, da ste pred casom objavila idejo o skupnem druzenju nekje cez vikend, vseh nas, ki smo si po notranji dusi podobni.
    Je morda ze kaksna informacija okoli tega?
    Lepo pozdravljam, Masa

    1. Draga Masa, hvala za to….imam skozi v mislih in najbrz je res cas, da organiziram. In seveda takrat tudi objavim post za vse vas 🙂 Maham in lep vikend

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.