Kako umiriti duševne nevihte

Stres je beseda, ki jo veliko uporabljamo, a osebno mislim, da se redki zavedajo njene razsežnosti. Biti pod stresom je postalo normalno v času, ki je popolnoma nenormalen. Sicer drži, da je meja med normalnim in nenormalnim zelo tanka, a hkrati mislim, da smo izgubili stik z realnostjo in so nam stvari postale nejasne. Stres prinaša najprej zmedo misli, ki začnejo tavati kot zbegane ovce in se nočejo ustaviti. V glavi postane šumeče in neprijetno, nam pa ni jasno, kako ustaviti telo. Misli so zelo zapletena zadeva, ker so tesno povezane z emocijami in stres povzroča predvsem negativne: strah, tesnobo, obup, občutek oddaljenosti od vsega. In na koncu se že navadimo, zato začnemo verjeti, da jo to naše normalno stanje. Pa ni.

Vir: Pinterest

Veliko lahko naredimo sami in o tem pišem prav zdaj zato, ker je poletje idealna sezona, da postavimo stvari in misli na svoje mesto. Topel zrak, modro nebo, najbrž tudi dopust so faktorji, ki pozitivno vplivajo na razpoloženje, zato nikar ne obupajte. Osebno verjamem, da ima vsak izmed nas v sebi moč, da prebrodi slabe situacije, tudi takrat, ko verjamemo, da ni rešitev. Naj dodam, da srčno upam, da ste zdrave in vesele, a v življenju tako ali drugače pridejo trenutki, ko potrebujemo dobro besedo, kajne? In malo introspekcije ne škodi, pravzaprav dobro dene vedno in povsod.

Vir: Pinterest

Imejte obveznosti

Ustaljeni ritmi zelo pomagajo. Stvari, ki jih morate speljati in so del vašega življenja. Ni nujno, da gre za službo, lahko gre tudi za urejanje vrta, pospravljanje doma in telovadbo. Rutina pomaga zato, ker ste v tistem trenutku osredotočeni na določeno delo in ni prostora za slabe misli. Naredite torej plan in se ga držite.

Vir: Pinterest

Poznajte sebe in svoje limite

Seveda je dobro, če sprejmemo izzive, a včasih je teh izzivov kar preveč. Ustavite se. Začutite svoje limite, kar pomeni, da boste zaznali situacije, ki vam povzročajo preveč stresa in slabe volje. Izognite se jim. Vem, ni vedno izvedljivo, a veliko je že na tem, če jih prepoznate in ste potem pripravljeni.

Vir: Pinterest

Poslušajte

Druge in seveda tudi sebe. Običajno je tako, da imamo v življenju par prijateljev in družino, ki nam stoji ob strani. Imejte posluh za njihove zgodbe in naučite se biti prisotni tukaj in zdaj. Misli veliko tavajo po bodočnosti in ta je tako ali drugače neznana, zato je kar dobro, če ji damo mir. In tako damo mir tudi sebi.

Vir: Pinterest

Uporabljajte besede

Ker je zelo težko, da bi vam drugi brali misli, zato se naučite povedati na glas, kaj vas teži, katere stvari vam niso všeč, kako si vi predstavljate življenje ali le določeno situacijo. Besede lahko veliko rešijo, če jih le uporabimo na pravi, normalen način. Če držite vse v sebi, ne boste prišli daleč, zato je moj nasvet vedno ta, da se pogovorite. Kar pogumno, ne bo se vam zgodilo nič slabega.

Vir: Pinterest

Manj poslušajte svet in več sebe

Svet je čudovit in čaroben, je pa tudi poln šundra in zvokov, ki jih človek v slabih situacijah ne potrebuje. Vedno se najdejo ljudje, ki vam bodo dajali nasvete, četudi jih ne želite slišati. Po drugi strani pa nismo tukaj zato, da bi druge spremenili, torej nam ne preostane veliko: lahko le preslišimo in gremo naprej. Moj nasvet je, da vložite vso energijo v sebe. Spoznajte se, imejte se radi, postavite sebe na prvo mesto. Sreča in mir se začneta pri vas in nikar ne pozabite, da nista odvisna od drugih. In to je dobra novica.

 

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.