Žensko prijateljstvo nad vsem

Stari Grki so verjeli, da obstajajo različni tipi ljubezni in med temi je tudi ljubezen do prijateljev, ki so jo poimenovali Philia. Ta beseda opisuje predvsem prijateljstvo, ki ga gojimo do nekoga, ki je z nami že celo življenje in nas zato tudi dobro pozna, saj je doživel naše vzpone in preživel padce, bil je vedno nekje zraven, čeprav morda v senci in mnogokrat tudi ne ravno najbolj fizično prisoten, a vendar je bil. Vsaka ženska bi morala imeti svojo Philio, ker je to eden izmed največjih zakladov v življenju, ki zelo spominja na vez med sestrami ali mamo in otrokom ter nima veliko skupnega z ljubeznijo, ki jo gojimo do partnerja. Te ljubezni pridejo in gredo, Philia pa je za vekomaj.

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen

Imam srečo, ker imam v svojem življenju kar nekaj takih žensk. Patrizio, s katero sem delila toliko stvari, da je zame že kot sestra dvojčica, in Tino, ki je bila z mano ob vsakem poletju in ki jo vsako leto srečujem na morju, v Svetem Ivanu, na istem pomolu pri hrastu. In tako kot pri trinajstih letih, tudi danes, prav tukaj, nastanejo najlepše zgodbe. Ko sem bila zadnjič na kosilu pri Patrizii, se mi je zdelo, da mi kuha 16-letnica in na njenem obrazu sploh ne zaznam gub. Mislim, da jih ni. Ali je tako, da sva obe ujeti v času, ko sva se z avtobusom peljali v Komen in je bilo med tistimi sedeži toliko glasnega smeha, da naju je voznik skoraj vrgel z avtobusa. Potem se je vse skupaj nadaljevalo v njeni spalnici, v postelji, ki je visela v zraku, pod posterji Simona Le Bona. In kako naju je zanimal svet, ki se je noro vrtel okoli naju, prvi plesi, prve ljubezni, prva velika in noro boleča razočaranja. Vedno je bila ob meni, s tistim brezhibnim nasmehom in rešitvijo, ko sem jo potrebovala. In vedno je imela zelo posebno mesto v mojem srcu, prav tako, kot danes.

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen

Žensko prijateljstvo zna seveda tudi razočarati in mislim, da so naše poti tlakovane z izkušnjami, ki so bile zelo boleče. In, kdo ve, morda nismo vedno me v vlogi žrtve, zna biti tudi tako, da smo same obrnile hrbet. Kot bi iskale ljubezen, a v napačnem kraju, saj vsako žensko srce ni kompatibilno z našim, zato je tudi tako malo prijateljic, ki znajo priti do naše duše. Predstavljam si, da je pot vijugasta in dolga, a ko prideš do cilja, no, potem tam tudi ostaneš. Pri meni je tako, da mi delo, ki ga opravljam, ne olajša vezi. Morda bi lahko na prvi pogled marsikdo sklepal, da si prav zaradi izpostavljenosti v stiku z večjim številom ljudi, kar drži, a verjemite, da je v tej zgodbi pristnih še vedno zelo malo. In po drugi strani je res, da ima show business dva obraza: eden je uraden in za vse, drugi je intimen in samo za tiste, ki jih pač izbereš. Ali oni izberejo tebe, ne glede na vse.

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen

Mislim, da je ljubezen med prijateljicami tako zapletena in kompleksna, da težko najdemo besede, ki bi jo opisale. Če zaprem oči in razmišljam o dopustu na tropskem otoku, se mi vedno prikažeta dva prizora: na prvem sem z družino, na drugem sem s prijateljicami. In občutki so popolnoma različni. Če bi me kdo vprašal, kaj sem ali kako bi se opredelila, bi rekla, da sem mama. Mislim, da je to na prvem mestu moje lestvice, a takoj za tem sem hčerka in prijateljica. Kot vidite, je v meni ogromno ženskega in čeprav sem prav vsak dan v družbi moškega, je v resnici ženska energija tista, ki mi vre v žilah in poskrbi, da imam iskrice v očeh. Nekoč me je prijatelj vprašal, kaj vse bi naredila zaradi ljubezni in odgovorila sem, da najbrž vse. To drži. Ljubezen premika ovire in najde rešitve tam, kjer jih ni. Je tiha in hkrati glasna zato, da jo v srcu vsak dan dobro slišiš in zaznaš njene potrebe. Je posebna zato, ker se hitro užali in kot bi rekel moj ljubi pevec Ligabue, ko preveč potegneš odejo, zelo hitro zaznaš, da je prekratka.

Foto: Zen

Človeško srce je neverjetno zato, ker zna objeti vse odtenke ljubezni in tukaj dodam tudi ljubezen do sebe, prijaznost in usmiljenost. Ko sami sebi znamo oprostiti, ko se znamo nasmejati lastnim napakam, ko se pogledamo v ogledalo z občudovanjem, ko znamo nabaviti drobno darilo le zato, da si polepšamo dan, no, jaz mislim, da takrat širimo meje ljubezni po svetu. In, kdo ve, morda tudi sami postanemo boljši.

*** Obleka www.chicwish.com, sandali Ancient Greek, torbica SkinnyDip London, nakit JCrew in ByNouck

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

8 komentarjev
  1. Super zapis! In tema, ki jo odpiraš, je premalokrat izpostavljena. Pravo prijateljstvo se izkaže, ko smo v slabi koži, na tleh, ko izgubimo upanje … žal sodobni čas, v katerem živimo, narekuje tekmovalnost, neiskrene odnose, zavist in egoizem. Zato so prava prijateljstva še toliko bolj cenjena. In ja – vse se začne pri sprejemanju SEBE!

    Hvala in lep vikend!
    Vesna

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.