To, da se telo in obraz starata, je gotovo neizogiben proces, ki mu lahko rečemo življenje. Po drugi strani smo danes ženske vedno v iskanju zelo visokih standardov in marsikdaj od sebe pričakujemo, da s pomočjo krem vse skupaj ustavimo. Znanstvena fantastika, a to še ne pomeni, da za naše telo in obraz ni pomoči, daleč od tega. Tehnologija je napredovala, prav tako medicinsko znanje in gotovo tudi tehnike masaže, ki poskrbijo, da ponovno aktiviramo mišice, predvsem na obrazu. Na te namreč marsikdaj pozabimo, kljub temu, da jih je kar nekaj. Ker so krajše in manjše se hitreje odzovejo in rezultat zna biti res osupljiv. Tudi v smislu, da izgledaom takoj odpočite in posledično tudi mlajše. Več o tem mi je povedala Sara Bičič, magistra andragogike, licencirana facialist, ki je različne tehnike masaže obraza (manual face lifting, gua-sha) iz tujine prenesla tudi v Slovenijo.

Sara Bičič: razumevanje povezave med telesom, umom in staranjem je ključnega pomena
Sara Bičič: razumevanje povezave med telesom, umom in staranjem je ključnega pomena

Praviš, da je vse zapisano na obrazu in najbrž je tako, da postanejo z leti tovrstni zapisi še bolj vidni. Kako se lahko lotimo procesa staranja na naraven način?

Razumevanje povezave med telesom, umom in staranjem je torej ključnega pomena. Pri dojenčkih je denimo motorični razvoj pomemben za razvoj kognitivnih funkcij, medtem ko lahko pri odraslih fizične spremembe opozarjajo na notranje procese.

Z znanjem, ki sem ga pridobila skozi leta, in različnimi pristopi, ki vključujejo masažo obraza in tudi coaching, odkrivam potenciale v posamezniku. Ko se začne posameznik izražati in razvijati svoje potenciale, se začne proces prebujanja samega sebe, ki lahko prinese čudovite spremembe.

Sara Bičič: razumevanje povezave med telesom, umom in staranjem je ključnega pomena

Zakaj je masaža obraza tako efektivna in uspešna?

Obraz je vsem na ogled, je naša vizitka, a je hkrati zelo intimen predel našega telesa. Podzavestno ga varujemo in ne stimuliramo toliko, kot bi bilo potrebno. Ko začnemo s pravilno masažo obraza, pospešimo prekrvavitev in dosežemo sproščanje mišičnih napetosti, kar lajša denimo bolečine v čeljusti, predelu okoli oči, glavobole in bolečine v vratnem predelu.

Ko sprostimo mišice na obrazu, je učinek takojšen, tudi zato, ker so mišice na obrazu najkrajše mišice na telesu in na stimulacijo zelo hitro reagirajo.

Mišična napetost na obrazu je pogosto povezana s čustvi, zato rada poudarjam, da masaža obraza nima zgolj lepotnih učinkov, pač pa prispeva k celostnemu dobremu počutju.

Sara Bičič: razumevanje povezave med telesom, umom in staranjem je ključnega pomena

Če jo izvedemo sami, smo enako uspešni, kot če jo izvede terapevt?

Samomasaža obraza je odlična podpora tretmajem, ki jih izvajam kot terapevtka. Pomembno pa je, da jo klient izvaja na pravilen način. Prav zato ponujam izobraževanja, na katerih udeleženci pridobijo tako teoretična kot praktična znanja in na ta način dosegajo najboljše rezultate pri self-care rutini. Samomasaža obraza ima številne pozitivne učinke, ki niso povezane zgolj z glajenje gubic in sijočo kožo. V maju vodim delavnico o učinkovitih metodah samopomoči pri lajšanju glavobolov, bolečin in napetosti v predelu vratu in čeljusti. Na delavnici se bomo posvetili vzrokom za tovrstne tegobe in načinom lajšanja le-teh.

Ali masaža obraza vpliva tudi na celostno počutje človeka?

Vsekakor. Negativna čustva in stres se kažejo kot fizična napetost v mišicah. Sproščanje napetosti z masažo ali tehnikami sproščanja lahko pomaga odpraviti čustvene blokade, kar vodi v občutek lahkotnosti, sproščenosti in dobrega splošnega počutja. Ta občutek vsi zasledujemo in je hkrati tudi velika motivacija, da več časa posvetimo sebi. Pogled na sijoč in odprt obraz nas še toliko bolj motivira in spodbudi, da nase začnemo gledati na drugačen, bolj prijazen in sočuten način.

Sara Bičič: razumevanje povezave med telesom, umom in staranjem je ključnega pomena

Zdi se mi, da se je v zadnjih letih masaža zelo spremenila in tudi napredovala. Katere so najnovejše tehnike danes?

Še pred nekaj leti ni bilo toliko ponudbe za masažo obraza. Največkrat smo izbirali klasično nego obraza, pri kateri je masaža imela stransko vlogo. O stimulacijski masaži in masaži globokih tkiv se ni veliko govorilo.

V zadnjem času je vedno več tehnik, ki se jih maserji poslužujemo pri izvedbi tretmajev. Trenutno je ponudbe res veliko, kakovost pa mnogokrat vprašljiva. Pomembno je, da ima terapevt poglobljeno znanje, izkušnje in da zna prepoznati potrebe klienta.

Kar se samih tehnik tiče – popularne so tehnike, ki združujejo poglobljeno znanje delovanja telesa, morfopsihologijo in napredne manualne pristope..

Ali tovrstna masaža lahko deluje tudi prosti stresu?

Masaža deluje proti stresu, saj nam omogoča, da se osredotočimo le na tisti trenutek in se povsem sprostimo. Redna masaža ne izboljšuje le videza kože, temveč zmanjšuje stres, izboljšuje splošno počutje in nam pomaga doseči psihofizično ravnotežje. Ko stranka prepozna, kako pomembno si je vzeti čas zase, masaža ni več le sredstvo za izboljšanje videza, temveč tudi ključni del strategije za uravnavanje stresa in doseganje bolj uravnoteženega življenjskega sloga.

Sara Bičič: razumevanje povezave med telesom, umom in staranjem je ključnega pomena

Katera masaža pa je tebi najbolj pri srcu, tudi v smislu, da najbolj deluje?

Nimam najljubše masaže, saj sem ena od tistih, ki ne mara preveč eksperimentiranja. Masažne tehnike prilagajam svojemu počutju in potrebam. Odločitev o vrsti masaže je odvisna od različnih dejavnikov, kot je čas, ki ga imam na voljo, del dneva, ko izvajam masažo (zjutraj je bolj aktivna masaža, zvečer bolj pomirjujoča). Včasih se odločim le za stimulacijo akupresurnih točk, še posebej takrat, ko želim spodbuditi določeno energijsko področje telesa. Pred nanosom večernega make-upa je masaža kratka in aktivna. Najučinkovitejša masažna tehnika je lahko vsaka, odvisno od situacije oz. individualnih potreb –  tak pristop imam tudi do svojih strank.

Komentiraj