Kombinezon

Ali ste vedeli, da bo ta kos oblačila letos praznoval polnih 100 let? In kot se za takšno obletnico spodobi, je bil nabor na modnih pistah za pomlad in poletje 2019 precej podoben prvim različicam, ki so luč sveta ugledale na začetku 20. stoletja.

Benetton 149 €
Comma 149,99 €

Sama do kombinezona gojim precej mešane občutke. Tisti negativni so povezani s kombinezonom, ki sem ga ‘morala’ nositi v osemdesetih na smučanju. Bili je nežno rumene barve, z nadvse modernima netopir rokavoma, zadrgo in pasom. Če bi bila vanj oblečena zgolj za poziranje in nastavljanje sončnim žarkom, blizu smučarske koče, bi bil ta modni zadetek v polno. Tako pa se je križeva pot kombinezona po navadi začela takoj, ko sem zapustila radij 100 m okoli koče. Najbrž poznate stisko, ko vas prime na WC prav tam, kjer stranišča ni. Nalivanje s čajem ne pomaga. Kakorkoli, potrebno je bilo poiskati primerno grmovje in se sleči do gat. Dejanje običajno ni ostalo skrito, saj se kombinezon barvno nikakor ni skladal z varovalno barvo zimskih živali.

H&M 39,95 €
Imperial 121 €
Mango 59,99 €

Povsem drugače je s kombinezonom v poletnih mesecih. Ni težav, če se slečeš do spodnjega perila za grmovjem, niti na pravem stranišču. Čeprav vam moram priznati, da me vsakič, ko na WC školjki sedim zgolj v nedrčku, prime smeh. Kaj vse smo ženske pripravljene storiti za modno oblačilo! Kombinezon je, kljub temu, da naj bi bil sila udobno in preprosto oblačilo, precej zahteven modni kos. Predvsem tisti elegantni kombinezoni, ki morajo ženskemu telesu pristajati kot uliti. Ne smejo biti delavsko preširoki niti preveč oprijeti. Estetsko najslabša različica kombinezona je tista, ko sedalni šiv močno sili med ritnice, oziroma v mednožje. Najti pravega je prava umetnost!

Marella 277 €
Massimo Dutti 69,95 €
Reserved 89,99 €

Prvi kombinezon je leta 1919 oblikoval italijanski umetnik, oblikovalec, kipar, fotograf, arhitekt , zlatar in izumitelj Ernesto Michahelles, bolje poznan po umetniškem imenu Thayaht. Oblačilo, ki naj bi bilo namenjeno vsakodnevnim opravilom, je poimenoval TuTa (Italijani danes s tem imenom ne poimenujejo samo kombinezona, tuta je tudi trenirka, pa gimnastična uniforma …). Ime izhaja iz črke T, ki simbolično predstavlja in vizualno spominja na kombinezon. S kombinezonom je želel italijansko modo modernizirati in oblikovati nov italijanski stil. Ob pomoči svojega umetniškega ‘brata’ Ruggera Alfreda Michahellesa svoj novi dizajn javnosti predstavi 1920. Kroj predstavijo tudi v časopisu La Nazione, tako da je TuTa dosegljiva prav vsem.

Zara 39,95
Twin Set 178 €

Čeprav je bil kombinezon mišljen kot praktično oblačilo za vsak dan, ga je takoj kot modni kos posvojila visoka družba iz Firenc. Ko je Thayaht kasneje sodeloval s francosko modno oblikovalko Madeleine Vionnet, je oblikoval tudi žensko različico kombinezona kot poklon vsem športnicam. Kasneje se kombinezonu posveti še italijanska konceptualna modna oblikovalka Elsa Schiaparelli, ki oblikuje veliko bolj stilizirano oblačilo z žepi in veliko kapuco. V letih po drugi svetovni vojni se kombinezon šele v 60. in 70. znebi predpone delovno oblačilo in postane poželjiv modni kos, ravno pravšenj za  vročico sobotne noči. Kombinezon si zasluži visoke pete, pozor škornje z visoko peto. Tudi material postane veliko bolj fin in tanjši. Namesto da bi v kombinezonu telo zakrili, raztegljive različice materialov poskrbijo, da se v kombinezonu vidi vse, tudi rob spodnjega perila, če ste ga pod takšnim kombinezonom sploh nosili.  Sledilo je obdobje kiča osemdesetih, kjer so bili kombinezoni s poudarjenimi rameni po navadi obarvani v kričeče neon barve (pomislite na mojega rumenega sredi smučišča), v devetdesetih kombinezon znova postane podoben svojemu izhodiščnemu modelu, novo tisočletje poskrbi, da kombinezon znova podoživi vse svoje razvojne faze, od seksi oblačila do vojaške uniforme, od elegantne različice do delovne obleke.

Cos 99 €

Letošnje modno poletje kombinezon predstavlja v zelo asketski obliki. Kot pravo delovno oblačilo prisega na oversized kroj, zamolkle barve, kot so siva, modra, rjava, zelena in bež, uporabne žepe in udoben material, ki dovoljuje, da se boste v kombinezonu počutile enako sveže kot v kopalkah. Malce bolj pisani in šumeče razpoloženi so kombinezoni, ki stremijo k športnemu stilu. Kot vedno tiste najbolj modne podpisuje Isabell Marant.

Kaj pa ve? Bi se slekle, da bi oblekle kombinezon?

Petra Windschnurer
Petra Windschnurer

Že kot deklica sem razvila ljubezen do estetike oblačenja. Ne bom se zlagala, če rečem, da mi je bila položena v zibko. Danes delujem kot modna urednica revije Elle in gostojuča piska za najbolj bleščečo spletno stran na svetu, Glitter. Z veseljem bom z vami delila mnenja in dejstva.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.