V Sloveniji je matcha manija že dolgo prisotna – in zdaj se nezadržno širi tudi drugod po svetu. Sprva je šlo zgolj za čaj, danes pa je matcha vse: od lepotnih izdelkov in sladic do dišečih sveč in celo barvnih trendov. Tisti značilni, živahno zeleni odtenek japonskega čaja je postal simbol sodobne estetike – svež, naraven, zen.

A kaj matcha pravzaprav je in kako se je iz starodavne japonske ceremonije preobrazila v globalni fenomen? Ljubezen do Vzhoda je vsekakor pripomogla k temu – naj gre za korejsko nego kože ali japonske rituale, ki nas učijo umirjenosti – vendar uspeh matche presega modni trenutek. Združuje lepoto in dobro počutje, estetiko in zdravje, starodavno obrednost in sodobni minimalizem. Ni le napitek, temveč način življenja, ki spodbuja počasnost, zavedanje in notranji mir.

Za tem čarobnim prahom se skriva natančen, skoraj meditativni proces. Rastline čaja se tri tedne pred obiranjem gojijo pod senčnimi ponjavami, kar poveča vsebnost klorofila in aminokislin, odgovornih za njegov edinstven okus umami. Po obiranju liste poparijo z vodno paro, odstranijo žile in jih nato počasi meljejo z granitnimi mlini – vse do popolne, svilnate teksture. Za komaj trideset gramov prahu je potrebna cela ura mletja!

Rezultat je čaj, ki se ne preliva kot običajen, ampak se v celoti zaužije. Prah matche se s tradicionalnim bambusovim metličem – chasenom – zmeša z vročo vodo, dokler ne nastane penasta, žametna površina. To je srce japonske čajne ceremonije, a danes tudi mali vsakodnevni obred, ki je osvojil kuhinje, kavarne in pisalne mize po vsem svetu.

Matcha je torej več kot le modna pijača – je simbol ravnotežja, počasnosti in lepote v majhnih stvareh. Ko jo pripravljamo, smo prisotni. Ko jo pijemo, smo mirni. In prav zato ni presenetljivo, da je ta starodavni zeleni prah postal ikona sodobnega življenja.